Projekt London

INTERDISCIPLINARNA EKSKURZIJA V LONDON ZA VSE UČENCE 8. A IN 8. B OŠ RAČE

Vsled drugačnih ciljev sodobne šole smo se razredničarke 8. a in 8. b odločile, da svoje učence peljemo na tridnevno interdisciplinarno ekskurzijo v London, in sicer od 30. 3. 2012 do 1. 4. 2012. Našo odločitev je podprlo vodstvo šole, učenci 8. razreda in njihovi starši. Naš cilj je učencem omogočiti prijetno, zanimivo in koristno doživetje ob spoznavanju angleško govorečega okolja. Želimo, da bi si na osnovi vtisov in izkušenj, ki jih takšno izobraževalno potovanje nudi, ustvarili podobo današnjega globalizacijsko usmerjenega sveta, v katerem bi videli sebe kot posameznika, ki se bo znal vsestransko uspešno vključiti v sodobno družbo.

Potovali bomo pod okriljem potovalne agencije Pozejdon iz Rač, saj zagotavlja največ po najugodnejši ceni. Za naš podvig so potrebna določena finančna sredstva, zato že pridno varčujemo.

Že sedaj bi se radi zahvalili donatorjem in kupcem naših izdelkov, ki so že prispevali sredstva za našo ekskurzijo - posebej pa se bomo vsakemu od njih zahvalili ob koncu akcije.

Vabimo vas, da spremljate novice na tej strani, saj pripravljamo zanimivo ponudbo prazničnih izdelkov in dogodkov, pri čemer nam pomagajo tudi zavzeti starši in drugi krajani.

Predstavljamo vam nekaj naših novoletnih okraskov - snežink. Kupili jih boste lahko na novoletnih stojnicah pred šolo in pred gradom ali na govorilnih urah pri učiteljicah Kseniji Pečnik, Ireni Marković, Romani Zupančič in Aniti Golavšek.

 

Snezinka-velika-izrezana-1.jpg

Snezinka-velika-izrezana-s-kamnom-1.jpg

Snezinka-velika-izrezana-s-kamnom-2.jpg

Snezinka-velika-z-ornamentom-in-kamni-1.jpg

Snezinka-velika-z-ornamentom-in-kamni-2.jpg

Snezinke-male-dvojne-1.jpg

Snezinke-srednje-dvojne-1.jpg

Snezinke-srednje-dvojne-2.jpg

Snezinke-srednje-dvojne-s-kamni-1.jpg

Snezinke-srednje-dvojne-s-kamni-2.jpg

Snezinke-z-ornamenti-komplet-1.jpg

 

USTVARJALNA DELAVNICA: IZDELOVANJE ADVENTNIH VENČKOV UČENCEV IN STARŠEV 8. A IN 8. B

Ko se poslovimo od čudovitih jesenskih barv, dnevi postajajo vse krajši, sonce ima vedno manj moči. Želja po svetlobi in toploti je vedno večja. Tudi naše domove v tem času vedno bolj osvetljujejo adventni venčki, na katerih zadnje štiri nedelje pred božičem prižigamo svečke. V ustvarjalni delavnici so učenci, starši, babice in dedki ter razredničarke 17. novembra  2011 izdelovali adventne venčke. Za izdelavo smo uporabili naravne materiale (orehe, storže, zelenje), trakove in sveče. V sproščenem vzdušju je lahko vsak pokazal svoje ročne spretnosti in uporabil domišljijo pri ustvarjanju venčka. Kako smo bili ustvarjalni in domiselni, si poglejte v fotogaleriji.

Iskreno se zahvaljujemo vsem, ki ste kupili naše venčke in tako prispevali k uresničitvi našega projekta, interdisciplinarne ekskurzije v London za učence 8. a in 8. b.

 

VOŠČILNICE UČENCEV 8. A IN 8. B RAZREDA

 

Čar življenja, sploh pa decembra, je predvsem v dajanju. Drugim in sebi. Podarite si nasmeh, podarite si sprehod, podarite voščila prijateljem. Pišite prijateljem, ki jih že dolgo niste videli, obiščite sorodnike, ki jih pogrešate. Ne škodi in ne boli. Predvsem pa – osrečujte.

Učenci so pri pouku likovne vzgoje ustvarili motive novoletnih voščilnic, ki si jih lahko ogledate tukaj.

Komplete (10 voščilnic in 10 pisemskih ovojnic) boste lahko kupili na govorilnih urah pri učiteljicah in na novoletnih stojnicah na tržnici Rače od 17. 12. do 18. 12. 2011

Izkupiček od prodaje voščilnic bomo prav tako namenili ekskurziji osmošolcev v London.

Hvala vsem, ki podpirate naša prizadevanja!

 

DOBRODELNI BOŽIČNO-NOVOLETNI KONCERT

 

Dobrodelni božično-novoletni koncert je predstavljal zadnjo, zaključno stopničko v naših prizadevanjih za pridobitev sredstev za izpeljavo interdisciplinarne ekskurzije v London. Izvedli smo ga 16. 12. 2011 v športni dvorani naše šole. Brezplačno so nastopili naslednji zunanji izvajalci: skupina Skater; vokalni skupini A capella in Fantje na vasi ter komorni zbor Škrjanček, vsi pod vodstvom umetniškega vodje Toneta Žuraja; mešani pevski zbor Svetega Jožefa Delavca pod vodstvom umetniške vodje Nevenke Gril - Hameršak; Gorazd Ademović; Jerry & Friends, Mineja Gabrovec, Peter Januš, duo YO-ZO in Patrick Wimberger. Vsem se iskreno zahvaljujemo za prijazno gesto, saj so pripomogli k temu, da je bila dvorana polna navdušenih obiskovalcev!  Zahvaljujemo se tudi vsem nastopajočim iz OŠ Rače in Vrtca Rače, ki so s svojimi nastopi poskrbeli za prisrčno vzdušje in razveselili občinstvo. Hvala vsem staršem in delavcem šole, ki ste pomagali pri izvedbi koncerta - dela je bilo veliko, a skupaj smo zmogli.

Zdaj smo pripravljeni na odhod v London:)

Želeli bi se zahvaliti vsem, ki so prispevali finančna sredstva v podporo našemu projektu. To so:

 • Občina Rače - Fram
 • Press Clipping in direktorica Tatjana Novak
 • Elmos in direktor Mihael Močnik
 • Pozejdon turizem in direktor Matjaž Tomanič
 • Velesa in direktor Tomaž Seliškar
 • Josef Steiner, trgovina z gradbeno opremo iz Lenarta
 • SI-JA, trgovina, zastopanje, storitve in proizvodnja iz Ljubljane
 • Župnijski Karitas in Kolpingovo društvo Rače
 • Sezam in direktor Roman Jurički iz Rač
 • Vabor in direktor Borut Vauhnik
 • Gorenje GTI, inženiring iz Ljubljane
 • Osnovna šola Rače

Zahvaljujemo se tudi vsem, ki so nam pomagali z materialnimi dobrinami in informacijskimi storitvami:

 • Občina Rače - Fram
 • TUŠ Rače
 • Radio City Maribor
 • Vinogradnik Janko Zupančič iz Viničke vasi
 • Trgovina Stan-Mar in direktor Stanko Skaza iz Maribora
 • Tiskarna Rojko in direktor Iztok Rojko
 • Tiskarna GRafis iz Rač in direktor Iztok Raišp
 • Ekološka kmetija Podgrajšek iz Črešnjevca
 • Elmos in direktor Mihael Močnik
 • Cvetličarna Rožmarin in direktorica Majda Letonja iz Rač
 • Ga. Milica Sovdat iz Rač 

V imenu organizacijskega tima vodja projekta:

Ksenija Pečnik

 

 

KONČNO V LONDONU!!!

 

Dragi starši in drugi, ki vam je mar,

pišemo vam iz hotela v predmestju Londona. Polet z letalom je bil tako imeniten, da so se še največje boječke počutile kot Chuck Norris. Nobenih problemov, na letalu smo si malo zapeli po slovensko in ob uspešnem pristanku zaploskali, ostali potniki pa so se dobrovoljno nasmihali. Uspešno smo prebrodili vse kontrole, no, razen Jan Kozoderc je bil pridržan, ker je izgubil letalsko karto. K sreči učiteljica Anita z novimi lečami vidi kot sokol in jo je našla v tunelu do letala. Jan je bil spet svoboden in naš! Na letalu smo preizkušali svojo angleščino, klicali stevardese in si naročali čipse, mini pepsi in čokoladice, funti so menjavali lastnika. Po pristanku nas je pričakal udoben avtobus in nas popeljal v središče Londona, kjer smo se po temi podili po mestu. Nekdo nas je imel za Fince. Drzni in lačni smo prispeli pred hotel. Jarko je vprašal, če je to gasilski dom. Notri nas je začopatil lastnik, Kitajec, izgledal je natreniran, in zahteval popoln mir. S tem ni bilo težav, kajti imeli smo privide o vsebinah naših kovčkov. Naslednje pol ure se je slišalo samo grizljanje termitov. Zdaj gremo spat. See ya:)))

 

SOBOTA V LONDONU

Hello, everybody,

tudi drugi dan je uspešno za nami. Ampak kakšen dan! NAPOOOOOOREN!!!!!!!!!!! Ogledali smo si sloviti muzej voščenih lutk, peljali smo se z ladjico po Temzi, občudovali kraljevsko palačo, malicali sredi multikulturnega vrveža, fotografirali londonsko trdnjavo in Big Ben, nakupovali v ulici Oxford – in najpomembnejše trenirali uporabo metroja. Lahko nam čestitate, tekom dneva smo bili že zelo korajžni, dokler se v prometni špici nismo mogli vsi vkrcati na podzemni vlak in smo morali uporabiti varnostni načrt. Vodič Matjaž in učitelj Aleš sta se vrnila na postajo, kjer so ju deklice čakale točno tako, kot smo se dogovorili, da storijo v takem primeru. London je arhitekturna mojstrovina, center mesta pa je ena sama nepregledna množica ljudi z vsega sveta in vseh vrst vozil in vse se odvija v sinhroniziranem vrvežu. Sicer pa se mesto žal ne more ponašati s čistočo …

Zvečer smo se z metrojem vrnili v hotel. Noge so nas vse tako zelo bolele, da smo se komaj prebili do hotela. No, utrujenost ni bila dolgotrajna, kajti učenci so se odločili za dodatne aktivnosti po hotelu. Na njih smo seveda prežali učitelji z otečenimi gležnji, jih enega za drugim polovili med neplaniranimi obiski po sosednjih sobah in topotanjem po hodnikih ter napotili na znano lokacijo – v njihove sobe in spat. Jutri je nov dan in spet bo potrebne mnogo energije.

Sicer pa se proti večeru vidimo:))) Fotke bomo objavili, ko pridemo domov, saj internet nagaja.

 

BACK TO SLOVENIA

Hojla,

sporočamo, da smo se ob 18.30 srečno vrnili iz Londona v Slovenijo!!! Home, sweet home! Ne moreš verjeti; še dopoldan smo si ogledovali bodoče prizorišče letošnjih olimpijskih iger v Londonu, zvečer pa smo že doma:))) Z letališča Stansted smo poleteli v sončni dan, videli Rokavski preliv, preleteli zasnežene vrhove naših Alp in zajadrali nad čudovito Slovenijo. Pilot je mojstrsko pristal in zdaj smo se že kot profiji sprehodili skozi kontrolo na brniškem letališču, počakali na svojo prtljago in hop na avtobus, ki je že čakal.

Sedaj smo vsi v stilu Londona - zapestnice, pisala, magnetki, torbice, majčke, obeski za ključe, slike in seveda TIPIČNA BRITANSKA OČALA - vsak je našel nekaj, kar ga bo spominjalo na nepozabno ekspedicijo v prestolnico Združenega kraljestva, ki so se je udeležili: ANJA PRELOŽNIK, LANA GAČNIK, KATJA KOVAČIČ, BLAŽ VIDOVIČ REICH, MATIC BRAČKO, ROK ŠLAMBERGER, ANEJA MAJHEN, INES PREGL, VANESA DUCMAN, ALJAŽ MOČNIK, JAROSLAV LUPTAK, MARVIN WIMBERGER, DOROTEJA KORENČIČ, NASTJA BOHAK, NASTJA HARIH, REBEKA LEŠNIK, EVA MUSTAFA, PATRICIA STRMŠEK, ŽAN FINGUŠT, PRIMOŽ VAJS, JAN BRAUNSBERGER, SIMON VAJS, ŽAN LAH, JEAN PASCAL ZAMUDA, NIK LESAR, DEJAN PETROVIČ, MARKO KOREN, JAN KOZODERC, TEA CAFUTA, TJAŠA KURI, STELA PERDIJA, JAN HAUPTMAN, MARKO DVORŠAK, LUKA CARIĆ in spremljevalci ROMANA ZUPANČIČ, ANITA GOLAVŠEK, KSENIJA PEČNIK, SEVERINA PFEIFER in ALEŠ POŽGAN. Za odlično vodenje se zahvaljujemo MATJAŽU TOMANIČU iz agencije POZEJDON.

Pripravili bomo izčrpno predstavitev, na katero boste vsi, ki vas naše dogodivščine zanimajo, prisrčno vabljeni. Več fotografij kmalu.

Best always!!!

 

 

 

Pravni poduk Administrator strani RL.