Ob koncu starega leta so devetošolci obiskali svoje prijatelje drugošolce in jih presenetili s pravljico in darili, ki so jih sami naredili.

PUNČKA IZ CUNJ

Lina je bila razigrana prijazna deklica, ki je velikokrat kaj ušpičila. Imela je čudovit nasmeh in iskrice v očeh – kot jih ima vsak otrok. Rada se je igrala z igračami, še raje s prijatelji.

Bližal se je najlepši čas v letu. Čas, ki ga imajo otroci najraje – božič. Na ta dan otroci dobijo najrazličnejša darila. Eni kolo, drugi igrice, spet tretji sladkarije. A Lina si ni želela kolesa, niti ne igric in ne sladkarij. Lina si je želela, da bi imela punčko, ki bi si jo sešila sama. Vendar Lina ni imela šivalnega stroja, tudi šivati ni znala. Zato se je odločila, da bo Božičku napisala prav posebno pismo:

Dragi Božiček!

Vem, da si zelo zaposlen in da imaš veliko dela, pa tudi, da so tvoji palčki že malo utrujeni. Vem, da si prejel že toliko pisem in izdeluješ toliko igrač, ampak vseeno verjamem, da si boš vzel čas tudi zame. Imam eno prav posebno željo, že kar malo nenavadno, boš rekel. Želim si, da bi meni in moji družini prinesel lep šivalni stroj, da bi si lahko sešila punčko iz cunj, punčko, ki bi spala zraven mene in ki bi mi delala družbo takrat, ko sem sama. Punčko, ki se mi bo vedno smejala.

Tako je Lina čakala na božič. Odštevala je dneve na svojem koledarju. In prišel je dan, ki ga je težko čakala. Zjutraj se je zbudila, vstala in odhitela v dnevno sobo, kjer je stala smrečica, ki jo je okrasila sama. Pod smrečico je bilo veliko darilo. Hitro ga je odprla in ko je zagledala šivalni stroj, je bila zelo srečna. Poleg stroja pa je bilo še blago in vse, kar je potrebovala za izdelavo punčke iz cunj. Že je hotela začeti izdelovati punčko, ko se je spomnila, da sploh ne zna šivati. Pomislila je na babico. Ona ji bo zagotovo pomagala. Zato je odhitela do babičine hiše in ji pokazala svoj šivalni stroj. Prosila jo je, da ji zašije punčko iz cunj, ki si jo je tako zelo želela. Babica ji je seveda pomagala. Lina je z velikim zanimanjem opazovala babico, kako je oblikovala in šivala punčko. Lina je naredila vse, kar ji je babica naročila in tako pomagala izdelati punčko. Ko je bila oblekica že narejena, sta ji prišili še lase in punčka je bila že skoraj gotova. Ampak s punčko je bilo nekaj narobe. Punčka se ni smejala in ni gledala. Zato je Lina vzela v roko pisalo in punčki narisala nos, oči in usta. Punčka je bila dokončana. Iz odvečnega blaga sta z babico napravili še hobotnico za Lininega bratca. S punčko in hobotnico v roki se je Lina skupaj z babico odpravila domov. Doma jo je že čakala božična večerja. Hobotnico je predala svojemu bratcu, ki je je bil zelo vesel. Cel večer se je igral z njo. Skupaj z družino so nato povečerjali in se poveselili.

Ko je bilo že pozno, se je Lina odpravila spat. Za njo je bil čudovit, prekrasen dan. Hitro jo je premagal spanec. A to noč ne bo spala sama. Čuvala jo bo punčka iz cunj.

Melani Predan, 9.b

FOTOGRAFIJE